Proeff.se

Klimatbloggen om energieffektivisering

Effektiva sätt att producera energi

För några hundra år sedan fanns det inte lika många sätt för oss att producera energi, men tack vare teknologins utveckling har vi idag många att välja mellan. Miljöfrågan är stor i världen just nu och många klimatrådgivare ger tips om att hitta nya och mer effektivare sätt att skapa energi på.

Solenergi är idag ett energieffektivt sätt att skapa elektricitet. Tack vare solens strålar har vi alltid möjlighet att producera energi eftersom solljus inte kan ta slut. Solen har till och med möjlighet att täcka världens energiförbrukning!

Under vintern är solen inte ute lika ofta i Sverige, men det betyder inte att solcellerna slutar producera energi. Trots att solen är uppe under kortare perioder skapas fortfarande el av sol, även om det är i en mindre utsträckning. Idag köper vi i Sverige även solkraft från andra delar av Europa som har fler soldagar än oss.

Förutom solenergi är även vattenkraft och vindkraft populära och effektiva sätt att producera energi, speciellt om man samtidigt tittar på den miljöpåverkan som respektive källa utger. Kärnkraftverk är också ett effektivt sätt, men det är inte det miljövänligaste valet när det handlar om effektivitet och påverkan på vår jord. Kärnkraftverk är dock inte en förnybar energi. Bioenergi (energi från växtdelar och växter) är även det ett sätt vi kan producera energi på, men det är absolut det minst effektiva jämfört med de andra energikällorna som vi tagit upp.

Förnybar energi är således de mest effektiva sätten vi kan producera energi på. Fler och fler tekniker skapas för att skapa förnybar energi, vilket är både effektivt och bra för miljön.

Förnybar energi har börjat konkurrera bort energikällor som använder fossil. Nya tekniker upptäcks hela tiden när det handlar om lagringen av energin, vilket behövs för att säkerhetsställa att el eller vatten inte tar slut. Eftersom el inte kan lagras i elnät behövs således någon form av lagring av elektriciteten. Idag läggs det mycket utveckling och forskning på att skapa nya sätt att både producera och lagra energi.

Gustaf

Tillbaka till toppen