I Sverige produceras någonstans mellan 150 000 – 180 000 GWh (gigawatt-timmar), och det finns inget som pekar mot att vare sig produktion eller förbrukning kommer att minska under den närmaste tiden. Istället kommer den troligtvis att öka, eftersom elen är ett utmärkt sätt att ta sig bort från de fossila energikällorna som används mycket idag, inte minst ifråga om bilar.

Nuvarande fördelning mellan energislag
Nästan all, eller närmare bestämt 80 % av elenergin kommer från vattenkraft och kärnkraft. Vindkraft och värmekraft står för vardera 10 %, och en försvinnande liten andel kommer från solkraft.
Förändring är att vänta
Nästan alla vet att det inte finns någon framtid i dagens energiproduktion. Därför byggs de miljövänliga alternativen ut med rasande fart, och när det gäller solpaneler går det att få mycket fördelaktiga bidrag i form av investeringsstöd för de privatpersoner och företag som vill skaffa egna. Ansökan sker via Boverket, och den är ganska enkel att fylla i.
Även vindkraft byggs ut i rask takt, även om det inte finns lika bra stöd för de privatpersoner som väljer detta alternativ. Delvis beror det nog på att solenergin är väsentligt mycket bättre i alla avseenden än vindkraften, men också på att tekniken ännu är så dyr att inte många har råd att skaffa ett vindkraftverk, ens om de får ett mycket generöst stöd vid investeringen.
Utöver dessa sätt som jag redan har nämnt, forskas det mycket på energiproduktion. Allt pekar på att istället för stora elproducenter, kommer även elektricitet att bli ”närproducerad” när allt fler genererar den ström som de själva och deras grannar behöver.
Ett exempel på närproducerad energi är min granne som installerat bergvärme. För dig som inte vet hur bergvärme fungerar kan du läsa mer om det hos Termia.
Resultat
Det innebär att de stora åarna i Sverige kommer att må bättre när de får flyta fram i sin egen takt, och vi behöver inte lämna kvar kärnavfall som troligtvis kommer att fortsätta finnas kvar i slutförvaring i all framtid.
